Selecteer een pagina

Innovatief asfaltmengsel

Grasfalt is een innovatief asfaltmengsel waarbij bitumen is vervangen door het bio-based bindmiddel lignine dat afkomstig is uit olifantsgras. Dit zorgt voor:

  • Besparing van fossiele grondstoffen.
  • 20% CO2-reductie door de lagere productietemperatuur van Grasfalt. Namelijk 130 ºC in plaats van 170 ºC! Dit betekent een besparing van ruim 2 m³ gas per ton asfalt.
  • Duurzame opslag van CO2 door olifantsgras.

Grasfalt is volop in ontwikkeling

In het huidige Grasfalt wordt 50% van de bitumen vervangen door lignine uit olifantsgras maar we streven naar 100% vervanging!

Olifantsgras

  • Zet zeer effectief CO2 om in biomassa.
  • Olifantsgras neemt tot 4 keer meer CO2 op dan bomen!
  • Per hectare olifantsgras, dat goed is voor 3,2 ton lignine, wordt per jaar 26,4 ton CO2 opgenomen.
  • Goede opbrengst zonder bemesting; tot ca. 20 ton per hectare per jaar
  • Alleen onderhoud tijdens het 1e en 2e jaar
  • Vanaf het 2e tot 20-25 jaar te oogsten met volle opbrengst
  • Door op het juiste moment te oogsten blijven de nutriënten achter in het wortelstelsel en wordt de bodem niet uitgeput

Herstel inspectiepaden op dijken met Grasfalt®

In opdracht van Waterschap Rijn en IJssel heeft NTP inspectiepaden op dijken hersteld met Grasfalt®

Het gaat in totaal om een lengte van 3,5 kilometer asfalt verdeeld over 16 locaties. Zo blijven de opengestelde wegen en fietspaden veilig. De werkzaamheden zijn eind 2019 in opdracht van het Waterschap Rijn en IJssel uitgevoerd.

Het waterschap gebruikt bij de werkzaamheden naast Grasfalt een ander duurzaam asfalt, namelijk Lynpave®-asfalt.
Lynpave®-asfalt is een laag-temperatuur asfalt. Door het bij lage temperatuur produceren wordt bij het productieproces 20% CO bespaard. Gebruik van een lagere temperatuur is mogelijk door de toevoeging van lijnzaadolie. Hierdoor is het productieproces van het asfalt een stuk duurzamer dan bij regulier asfalt.

Fietspad van Grasfalt® in de gemeente Renkum!

Vanaf 10 juli kan er weer veilig gefietst worden over het nieuwe duurzame fietspad van Wolfheze naar Heelsum; Doorwerthse Heide. Het fietspad heeft NTP aangelegd met aan aantal duurzaamheidsaspecten:

• De hoogteligging van het fietspad is hoger geworden, waardoor het werk met een gesloten grondbalans is gemaakt. De bermen zijn daardoor aangevuld met gebiedseigen grond. Hierdoor is de verstoring van de flora en fauna binnen dit gebied tot een minimum beperkt gebleven;
• De asfalt onderlaag is gemaakt met Lynpave® asfalt. Dankzij deze innovatie is het asfalt op -lagere temperatuur gemaakt, met reductie van 20% brandstofgebruik en CO2 uitstoot. Bovendien geeft de toepassing van Lynpave® een besparing van bitumen en is het mogelijk om meer oud asfalt hoogwaardiger te recyclen.
• De deklaag is voor zien van Grasfalt®. Dit is een innovatief asfaltmengsel ontwikkeld door Miscancell en NTP waarbij bitumen is vervangen door het bio-based bindmiddel Lignine.

Fietspad met olifantsgras verbindt Sportpark Schuytgraaf met Elst

Op donderdag 9 mei is het circulaire fietspad in Arnhem in de wijk de Schuytgraaf geopend door wethouder Paping van Arnhem.

Het stuk grasfalt, gemaakt door de NTP Groep uit Angerlo met olifantsgras uit Zevenaar, is zo’n 500 meter lang en verbindt Sportpark Schuytgraaf met de fietsroute tussen Arnhem en Elst. Arnhems wethouder Ronald Paping neemt het duurzame stukje fietspad donderdagmiddag officieel in gebruik door het per fiets uit te testen.

Pilot-project

Op maandag 28 mei 2018 vond de opening plaats van het eerste circulaire Grasfalt-fietspad in gemeente Zevenaar. Een bijzondere mijlpaal voor Zevenaar. Maar dat is niet het enige dat dit fietspad interessant maakt. Vooral het proces, de samenwerking en de ‘Optimal Scan voor duurzame en circulaire wegen en paden’ (een voor dit circulaire fietspad ontwikkeld model) maken het fietspad speciaal: een primeur voor Nederland.

Een aantal partners in de Groene Allianties De Liemers hebben voor het fietspad de handen ineen geslagen en it pilot-project opgepakt. De samenwerkingspartners zijn KPM Civiel, NTP Groep, Rabobank Arnhem e.o. en gemeente Zevenaar. Samen met Stichting Circulair Bouwen hebben ze de plannen ontwikkeld, het proces doorlopen en het fietspad gerealiseerd.

Gemeente Zevenaar wint KoopWijsPrijs 2018 met Grasfalt-fietspad

Deze prijs is een initiatief van de Rijksoverheid dat Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) ondersteunt. De KoopWijsPrijs werd dit jaar uitgereikt aan een inkoopproject dat vooruitstrevend is als het gaat om MVI.

Meer informatie

Miscancell
T +31 (0)316 740 777
E info@miscancell.nl

NTP
T +31 (0)313 47 85 87
E info@ntp.nl